Bitcoin

Wat is een bitcoin?

De bitcoin is de meest bekende valuta binnen de cryptocurrency. Deze vorm van digitaal geld is ontstaan in 2009, dankzij de ontwikkelde techniek van Satoshi Nakamoto. Een van de belangrijkste eigenschappen van bitcoins is dat dit niet wordt gereguleerd door een organisatie of door een overheid. Een bitcointransactie wordt door verschillende computers gecontroleerd op een specifiek aantal voorwaarden. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan krijgt de transactie ‘groen licht’ en vindt deze doorgang. Alle transacties worden opgeslagen en bijgehouden in een soort logboek, ook wel blockchain genoemd. Het idee achter digitale valuta is ontstaan in 1998. Tot aan 2009 was er echter een probleem dat niet kon worden opgelost. Omdat bitcoins geen tastbare vorm van geld is, kon in theorie dezelfde bitcoin meerdere keren worden uitgegeven. Dankzij het opgestelde document van Satoshi Nakamoto was dit geen probleem meer.  De naam is trouwens een pseudoniem van een onbekend persoon of groep. Doordat bitcoins het eerste elektronische betaalmiddel was dat van deze techniek gebruik maakte, is de populariteit ervan snel gestegen. Het feit dat bitcoins behoorlijk anoniem zijn heeft hier mee te maken. Zo wordt de digitale valuta veel gebruikt binnen het TOR netwerk. Een anoniem en illegaal deel van het internet waar veel drugshandel plaatsvindt.

Veiligheid

Doordat de bitcoin niet gereguleerd wordt door een centrale overheid of instantie is er de afgelopen veel kritiek geweest. Zo zouden bitcoins niet veilig zijn. Het bewijs hiervan kwam in 2011. MtGox was een soort bitcoinbank waar mensen hun bitcoins konden opslaan. De gegevens (en dus ook het geld) van  mensen was echter niet goed beveiligd waardoor de gegevens van meer dan 60.000 gebruikers gehackt werden op 19 juni. Hierdoor zouden meer dan 850.000 coins gestolen zijn. Omdat cryptocurrency grotendeels anoniem zijn en gedecentraliseerd zijn gebruikers in dit soort gevallen hun digitale vermogen kwijt. Wanneer een normale bank failliet gaat is er altijd een reserve waardoor gedeputeerden (een deel) van hun geld terugkrijgen. De kwetsbaarheid lag bij deze hack niet zozeer bij de techniek achter de bitcoin zelf maar de techniek achter Mtgox.

Mining

Mining, ook wel delven genoemd, is het creëren van nieuw digitaal geld.  Dit proces is te vergelijken met het geld drukken door overheden en banken. Een groot verschil is echter dat de maximale hoeveelheid vooraf is vastgesteld. Er kan geen ontelbare hoeveelheid bitcoins worden geminet. Hoe dichterbij de limiet we komen, hoe langer het duurt om een digitale munt te delven. De limiet ligt op 21 miljoen. Momenteel (juli 2017) zitten we op de 16 miljoen. Wanneer het maximum behaald gaat worden is nog onduidelijk maar in het huidige tempo zal dat rond 2030 zijn. Het proces van mining is erg ingewikkeld. Het komt erop neer dat er nieuwe coins worden verdiend door het verifiëren van transacties. Dit gebeurt door het oplossen van zeer complexe wiskundige berekeningen. Hier is veel rekenkracht nodig. Naarmate er meer bitcoins in de rondte gaan worden de berekeningen steeds complexer en kost het meer rekenkracht en tijd om te minen / delven. Kon je een paar jaar geleden nog vanaf je standaard huiskamer PC cryptocoins delven, heb je daar nu speciale hardware nodig. Deze hardware is speciaal ontwikkeld voor het delven.

Bitcoin

Bitcoin wallet

Om je waardevolle munten te bewaren heb je een soort online portemonnee, ook wel wallet genoemd, nodig. Dit is een soort online bankrekening met een eigen adres. Vanaf dit adres kan je coins overmaken of ontvangen. Bedenk wel dat de wallets zelf, in tegenstelling tot de valuta zelf, gecentraliseerd zijn en dat deze dus ook gehackt kunnen worden. In de praktijk hoef je hier niet heel bang voor te zijn omdat de beveiliging steeds beter wordt. Toch kan het verstandig zijn om je ‘assets’ over meerdere online portemonnees te verspreiden. Voorbeelden van bitcoin wallets die wij aanraden zijn:

– GreenAddress
– Spectrocoin
– Breadwallet
– Greenbits
– Airbitz

Kopen

Er zijn verschillende manieren en websites waar je bitcoins kan kopen. De gemakkelijkste weg is echter bitcoins kopen via Bitonic. Hier kan je namelijk via Ideal geld overmaken. Je geeft het aantal euro’s aan die je wil omruilen voor Bitcoins. Binnen een dag heb je toegang tot je digitale valuta. Je bankoverschrijving is tegelijkertijd je verificatie. Je hoeft dan ook niet stapels documenten op te sturen voordat je daadwerkelijk een werkend account hebt. Doordat Bitonic een Nederlands bedrijf is met een Nederlandse website hoef je geen eerdere ervaring met cryptogeld te hebben.

Bitcoin waarde

De waarde van een Bitcoin is momenteel (juli 2017) ruim 2400€. Op het moment dat de coin werd gelanceerd was de waarde minder dan 1 euro. Early adapters hebben hier dan ook veel geld mee verdiend. Door het nieuws in de gaten te houden kan je inschatten of de waarde verder gaat stijgen of juist minder wordt. Bij slecht nieuws kan de waarde in korte tijd dalen. Dit gebeurde ook na de hack van Mtgox. Wel voorspellen kenners van onder andere Goldman Sachs dat de waarde op lange termijn wel 4000€ per Bitcoin bereikt. Voor de geduldige belegger is de Bitcoin dan ook een goede en veilige investering.

Nieuws

Als je geld wil verdienen met Bitcoins is het belangrijk dat je op het juiste moment in- en verkoopt. Om deze inschatting te kunnen maken moet je op de hoogte zijn van het meest recente nieuws. Wij delen al het nieuws uit binnen- en buitenland met onze vaste lezers op onze homepagina. Ook kan je jezelf inschrijven op onze nieuwsbrief zodat je wekelijks de meest belangrijke headlines en bitcoin tips krijgt toegestuurd.